laupäev, 31. märts 2012

Idee uueks lähenemiseks autoriõigustele

Eilsel Tallinn Music Week copyright'i teemalisel paneelil ei andnud hing mulle rahu, kui meie kultuuriminister Rein Lang ütles, et ta lahkub TMW-lt sama targalt, kui sinna tulles ja 0 uue ideega copyright'i osas. Mulle maksumaksjana ei anna rahu, et minister tuleb homme tööle sama targalt kui täna. Ministri asi on olla homme targem ja parem kui täna. Tema asi on valdkonda kureerida, pakkuda uusi ideid. Selle ametniku ülesanne on mitte ainult aru saada ühiskonnas toimuvast, vaid vähemalt oma valdkonna piires ka protsesse ning arenguid juhtida ja mõjutada! Ta saab sõna otseses mõttes minu käest selle eest palka. Niisiis tõstsin siis vapralt käe ja esitasin hr ministrile väljakutse. Panen selle siia kirja, et see ära ei kaoks, vaid hakkaks hoopis Internetis tiireldes jõudu ja täiendusi koguma. Idee Uuest Korrast on järgmine.

Uue Autoriõiguse Manifest

Ühiskond koosneb kahte tüüpi inimestest. On ühed, kes loovad ja on teised, kes tarbivad loodut. Samal ajal iga indiviid on võimeline looma. Loovuse alge on igaühes olemas. Tehnoloogia kiire areng on teinud sisu kohaletoimetamise (mis on juba iseenesest, by definition, kopeerimine!) mõõtmatult, absurdselt lihtsaks ja odavaks. Samuti on muutunud odavamaks sisu (vähemalt muusika) tootmine, sest praktiliselt igale eraisikule on tänapäeval kättesaadav kõik salvestamiseks vajalik (tark- ja riistvara). Korraliku salvestuse tegemiseks ei ole enam vaja osta kallist stuudioaega. Kokkuvõttes - sisu tootmine ja levitamine on võrreldes varasemaga muutunud väga odavaks kvaliteedis oluliselt kaotamata. Samal ajal ei ole langenud vahendajate kehtestatud hinnad ega muutunud hinnastamise loogika. Ja kõige lõpuks - absoluutselt iga inimühiskonna liige osaleb loomingu tarbimises.
Nendele eeldustele tuginedes teen ettepaneku kehtestada alguses Eestis ja seejärel Euroopa Liidus loomingu tarbimise maks. See oleks näiteks 5 EUR (või mis iganes 0 suurem number) kuus iga hingava ja maa peal kõndiva olendi pealt. Maks oleks progresseeruvalt väiksem neile, kes rohkem loovad. Näiteks  - mida rohkem lugusid või luulet kirjutad, seda väiksem on maks, lähenedes nullile. Makstava maksu eest oleks kogu looming erakasutuseks vabalt tarbitav! Maksust laekuv tulu jaotatakse autoritele. On mõeldav ka eraldi, suurusjärkude võrra suurem maks äriettevõtetele, kes tarbivad loodut ärilistel eesmärkidel. See võiks olla x% ettevõtte käibest. Kui ettevõte on selle ära maksnud, võib ta samuti kogu loomingut oma ärilisteks eesmärkideks tarbida. See tõstaks märkimisväärselt autoritele makstavaid tasusid, millelt omakorda tasutakse tulumaks (s.t kogu riik võidab). Kuna Eestis on ID-infrastruktuur, siis saab loomingu tarbimise, maksustamise ja tulujaotuse edukalt sellega siduda. Põhimõtteliselt on võimalik sendi täpsusega ja automaatselt jagada autoritele rahasid vastavalt sellele, kes ja kui palju nende loomingut tarbis jne. Samuti on võimalik sendi täpsusega maksustada neid, kes pole veel jõudnud maksuvabastuseni. Maksuvabastus hakkab kehtima alates teatud hulga loomingu loomisest, mis on antud kasutusse üldiseks hüvanguks. Olgu see arvutiprogramm, muusika, film, maal või mis iganes.
Jätan täpsemad arvutused ja detailid edasiste arutelude seemneks.

Annan endale aru, et see raputaks tugevalt ühiskonna, maksunduse, äri jm alustalasid, aga selleks ma siin olen, et midagi muuta!
Tulemuseks on parem ühiskond, mis on täis loomingut. Olgu see looming hea või halb, see jääb tarbijate otsustada. Oluline on see, et riik (s.o meie ise!) stimuleerib loomist väga tugevalt. Esimese hooga saaks Eesti sellise lähenemisega üle maailma kuulsaks kui kõige loomingulisem riik. Teiseks tõstaksime hüppeliselt Eesti kultuuri kogust, massi. Alati on oluline saavutada kriitiline mass, millest alates asi muutub normiks, isetoimivaks. Jõudu loomisel!

Tallinnas, 31.03.2012

Loodan, et siit tekib uusi ideid, uusi mõtteid ja meie põlvkond näeb õigus- ning maksusüsteemi, mis on kooskõlas tehnoloogilise arenguga. Praegu on tehnoloogia valguse kiirusel eest ära põrutanud ja see teeb olukorra keeruliseks, vastuoluliseks ning kodanikele raskesti arusaadavaks. Sogases vees on aga alati õngitsemas palju röövpüüdjaid, kellest saaks vabaneda.

1 kommentaar:

Mari ütles ...

See käiks siis internetis oleva/leviva loomingu kohta, jah? Samas on olemas ka palju sellist loomingut, mida ei saa tarbida ja levitada neti kaudu. Kuidas sellega siis antud süsteemi raames oleks maksustamise ja tasustamise poole pealt?