kolmapäev, 22. september 2010

Mobiiltelefoni kasutamisest autoroolis

Esiteks tundub mulle, et meie ühiskond liigub suurel kiirusel diktatuuri suunas. Ühel hetkel saab demokraatiast diktatuur. See juhtub siis, kui vähemus hakkab liiga detailselt enamusele dikteerima, mida võib ja mida mitte. Nimetatagu seda või demokraatiaks, aga sisuliselt on see diktatuur. Seda siis esiteks.

Teiseks lugu EPL-st mobiiltelefoni kasutamise kohta autoroolis: http://www.epl.ee/artikkel/583976

Minu arvates pole küsimus telefoni käeshoidmises, vaid rääkimises. Telefoni hoidmine ei nõua mingit tähelepanu, seda nõuab rääkimine ja kuulamine. Järelikult peaks olema keelatud mobiiltelefoniga rääkimine ka handsfree abil. Vastasel korral on argumendid nõrgad ja loogikas auk sees. Neile, kes mu blogi aeg-ajalt lugenud on, teavad, et loogikaaugud on minu jaoks täiesti vastuvõetamatud.

Samas näen ma praktiliselt üle päeva sõitmas politseiautosid, kus meie vahvad korravalvurid roolis lobisevad. Kõrval istub polt ja sügab mune selle asemel, et juhilt telefon võtta ja tööjutte rääkida. Ja kui tööjutte ei räägita, siis mis jutte nad töö ajal räägivad? Või sõidavad nad politseiautodega vabal ajal ringi? Nii ehk naa on kuskil auk sees, ilmselt korravalvurite endi arusaamises seadustest ja nende täitmise kohustusest. Aga see selleks. Kui järgmisel korral peale satun, teen pilti (kasvõi autoroolist ja mobiiltelefonist) ja saadan pildi nende ülemusele või siis saadan video otse telefonist juutuubi. Autoroolist, sõidu ajal. Miks? Sest ma suudan.

Miks on autoroolis lubatud palju muid "kõrvalisi" tegevusi nagu näiteks:
- nätsu närimine - see võib kurku minna!
- limonaadi joomine - see võib välja pursata!
- suitsetamine - sigaretti süüdates võib tuline süütaja pudeneda jalge vahele!
- raadio kuulamine - kas raadionuppude kruttimine aitab tähelepanu parandada?
- nimekirja võiks jätkata lõputult...

Äkki oleks lihtsam ära keelata sõidu ajal autos viibimine?

Või oleks veelgi lihtsam lihtsalt kõik ära keelata lootes, et see midagi parandab?



Ma ei õigusta tegelikult autoroolis mobiiliga rääkimist, see on tõepoolest ohtlik. Siiski ei maksaks mingite eriti magedate argumentidega õigustada totaalset keelamist, mida on niigi juba liiga palju. See ei ole vaba ühiskond, kus on nii palju keelde. Tuleks tegeleda ennetustööga, juhtida tähelepanu, õpetada, näidata ette, teha piltilikke näiteid inimestele.


Kommentaare ei ole: