kolmapäev, 1. oktoober 2014

Mida ma olen kõik see aeg teinud? Ühe startupi loo algus

Olen teinud tööd. Palju tööd. Tegin MageFlow-d. Kõva tööd aasta aega = toode

Viimased aasta-ja-natuke-peale on möödunud tempokalt. Selle aja jooksul olen valmis saanud oma elu esimese päris oma toote - MageFlow. Ma poleks seda saanud teha üksi - vaata MageFlow veebilehte ja näed, et meid oli alguses lausa kolm. Kolmekesi tegime valmis lahenduse, mida võiks iseloomustada sõnadega:
Save hours on dumb data work. Daily.
MageFlow takes away the pain of handling Magento data across multiple environments.
Eesti keeles siis - tegemist on Magento arendajatele ja kaupmeestele mõeldud lahendusega, mille abil saab lihtsa vaevaga liigutada andmeid ("sisu") ühest Magento instantsist teise. Kui arendustiim koosneb rohkem kui ühest inimesest või siis kui ka see üks inimene on piisavalt nutikas, et kasutada eraldi development-testing-staging-production keskkondi, siis kulub selline töövahend nagu MageFlow marjaks ära.
Praegu avalikkusele kättesaadav versioon MageFlow'st on nimetusega "RC-1". Neil päevil reliisime "RC-2" ja pärast seda 1.0. Ideid on väga palju. Arenduse käigus viskasime suure osa algsetest ideedest välja - tegime ringi - lükkasime edasi. Arendame üsna (väga) agiilselt. Osa arendusprotsessidest on automatiseeritud CI abil ning praegu ongi üks suuremaid töid kõikide automatiseerimata töölõikude automatiseerimine ja automaattestide loomine.

Lahendusest

MageFlow tegemine on olnud äärmiselt pingeline protsess kogu aasta jooksul. Esimese enamvähem töötava prototüübi saime valmis kuskil 2013. aasta lõpus - 2014. aasta alguses. Algul plaanisin ma selle lahenduse tegemiseks optimistlikult "ca 3 kuud" nagu üks õige progeja kunagi! Tegelikult aga läks kolmteist kuud, et toode oleks reaalseks kasutamiseks piisavalt küps. Samas - nagu ütleb vanasõnagi - kaua tehtud kaunikene.

Seestpoolt vaadates on tegu algusest peale skaleeruvana planeeritud (ja teostatud), asünkroonset protsessimist kasutava lahendusega, mille peamisteks siseorganiteks on Oracle'i JavaEE tehnoloogial põhinev komponent "Worker", Beanstalkd message queue, klasterdatud MySQL andmebaas, eriti salajasi andmeid turvaliselt hoidev "Keyserver", DNS server, Redis cache server ning nginx ja php55-fpm kasutav veebiserver. Lisaks muule siis ka OSS ehk Operations Support System, mille kaudu käib lahenduse juhtimine ja kontrol.
Kõik komponendid on lisaks loogilisele eraldatusele ka füüsiliselt eraldatud ja asuvad "kusagil pilves". Kasutame praegu Gandi hostingut, aga lahendus ei ole ühegi hostinguga laulatatud.

Vastavalt turvalisuse tasemele on masinad eraldi võrkudes ning internetist on kättesaadavad / internetti saavad ainult need, mida on vaja otse internetist kätte saada.

Töövahendid

Töövahenditena kasutab MageFlow Atlassiani stacki: JIRA, Confluence, Bamboo, BitBucket, Crucible. Lühikokkuvõte - Atlassiani töövahendid on fantastilised. Lisaks kasutame hoogsalt Intercomi, mis on väga lahe töövahend klientidega suhtlemiseks.
Arendajatel on kasutada JetBrains PHPStorm IDE, mis aitab produktiivsusele kõvasti kaasa.

Startupindus ja muu selline

2013. a tegelesime silm punnis ainult arendusega. Andsime ikka praktiliselt taluvuse piiril iseendale piitsa. See mõjus üsna kurnavalt (ka tervisele!), aga õhkkond tiimis oli väga hea ja töökas. 2014. a alguses, kui saime esimese prototüübi valmis, asusime demosid tegema asjast huvitatud osapooltele. Alguses sisaldas MageFlow ka Magento projektide infrastruktuuri loomise/kontrollimise ning versioneeritud koodi deploymise lahendust. Seetõttu oli esialgne huviliste ring laiem.
Saime jutule ka väga kõrgete eBay (Magento omanik) bossidega ning tekitasime neis huvi. Lisaks tegime demosid paljudele teistel ja huvi oli väga suur. 
Samal ajal keris startupindus tuure üles, sest meid kutsuti (muidu peab sinna taotlema!) StartupSauna kiirendisse Soomes.
Lugu tipnes sellega, et käisime StartupSauna vahepealt Gerdiga 2014. a maikuus Las Vegases Magento Imagine konverentsil. See oli ei enamat, ei vähemat kui fantastiline. Fantastiline, õpetlik, silmiavav, kasulik. Kohtusime seal ka Magento asutaja Roy Rubini ning eBay Senior VP Mark Lavelle'iga, kellega meil oli töine koosolek. Rääkisime MageFlow'st ja asjadest. Sellest üritusest saime suurt innustust, vahest liigagi suurt ...
Pärast seda tekkis meil palju ideid, sh maailmaparanduslikke:) Läksime oma toote featuuridega pisut liiale, pea läks esimesest (petlikust) edust segamini ja tegime seda, mida startupid ikka teevad - pivoti ehk kannapöörde.
Siiski jõudis mõistus õigel ajal koju tagasi ning tegime uue pivoti ja ajasime fookuse väga-väga teravaks. Fookuses on Magento Data Management ehk siis seesama "Save hours on dumb data work. Daily. MageFlow takes away the pain of handling Magento data across multiple environments". Viskasime kogu taaga välja ja lihvisime ainult tõeliselt vajalikke featuure. Palju ideid on praegu backlogis, millega hakkame tegelema vastavalt kasutajatelt laekunud tagasisidele.
Septembris kasvas ka meie tiim kolmest inimesest viieliikmeliseks ja praegu pingutame kõvasti vast-avatud tootele esimeste tõeliste klientide saamise nimel. 

Edu meile teie poolt!:)

Senine tulemus

Peamised tulemused 13-kuulise töö järel on:
  1. MageFlow App ehk https://app.mageflow.com/
  2. MageFlowConnector Magento extension (open source!) - https://bitbucket.org/mageflow/extension
  3. MageFlow tutvustav veebileht http://mageflow.com/
Olge lahked ja tehke omale täiesti tasuta demokonto ja proovige ise järele! Kommentaarid on teretulnud.


Kommentaare ei ole: